(c) On'wijs 2003

algemeen   elck sinen dike   luctor et emergo   groei van een eiland
 

Strijd tegen het water

Al eeuwenlang hebben de Nederlanders moeten strijden tegen het water. Hans Brinker staat symbool voor die strijd. Van deze dappere jongeman wordt verteld dat hij wist te voorkomen dat Nederland overstroomde. Hij redde het land door zijn vinger in een lekkende dijk te steken. Een prachtig verhaal dat vooral in het buitenland tot de verbeelding blijft spreken.

 

<< Hans Brinker met zijn vinger in de dijk.
 
 

Het boek Hans Brinker or the silver skates (Hans Brinker of de zilveren schaatsen) werd geschreven door de Amerikaanse schrijfster Mary Mapes Dodge.

Het verhaal
De jongen in het verhaal, was de zoon van de sluiswachter van Haarlem. Op een stormachtige dag loopt hij door de polder en ziet dat er een straaltje water uit de dijk lekt. Onmiddellijk klautert de jongen de dijk op en steekt zijn vinger in het gat. Het lek is gestopt, maar hoe moet het nu verder? Hij roept en schreeuwt, maar er komt geen hulp uit de gure polder. De avond komt, de nacht valt, nog steeds geen hulp. De verkleumde held houdt vol. Tegen de ochtend wordt hij ontdekt. Hulp is gauw ter plaatse en het land is voor overstroming behoed!

De schrijfster had de overtuiging dat het Nederlandse volkskarakter sterk gevormd was door de voortdurende strijd tegen het water