(c) On'wijs 2003

algerakering  zandkreekdam  veerse gatdam  grevelingendam  zeelandbrug  volkerakdam  haringvlietdam  brouwersdam  oosterscheldekering  markiezaatskade  oesterdam  bathse spuisluis  philipsdam  maeslantkering  hartelkering  westerscheldetunnel  overige werken

De Brouwersdam sluit de Grevelingen af van de Noordzee. Hierdoor worden Schouwen-Duiveland en Goeree-Overflakkee beschermd tegen stormvloeden.

Nadat de Grevelingen afgesloten was van de zee werd het Grevelingenmeer genoemd. Het Grevelingenmeer was een zout meer. Maar omdat er geen vers zeewater mee in het meer kon komen, werd het water brak (tussen zoet en zout).
Veel dieren en planten gingen dood. Een week na de afsluiting begon het meer vreselijk te stinken.
De afsluiting had nog meer gevolgen voor de natuur; omdat er geen eb en vloed meer was, konden verschillende vogels geen voedsel meer vinden. Ze vertrokken uit het Grevelingenmeer.
Ook begonnen verschillende zandplaten te verdrogen. Het zand begon alle kanten op te stuiven.

Voor veel van deze problemen is geprobeerd een oplossing te vinden; op de zandplaten is gras geplant, zodat het zand niet meer kan stuiven. En in de Brouwersdam is een doorlaat gebouwd. Zo kan bij vloed toch nog zeewater in het Grevelingenmeer komen.
Ook in de Grevelingendam is ook zo'n doorlaat gebouwd. Zo kan er vers water uit de Oosterschelde het Grevelingenmeer instromen. Sindsdien is de waterkwaliteit in het meer enorm verbeterd.

De Brouwersdam is ook een belangrijke plek voor toeristen. Er wordt gezeild en gesurft, ook kun je er zwemmen.
Op een zandplaat is een vakantiepark gebouwd en over de dam rijden de museumtrams van de RTM.
Op de Punt is een bezoekerscentrum gevestigd.