(c) On'wijs 2003

het weer  de begroting   de dijken

Zo hoog stond het water tegen de dijk in 1953.
Deze foto werd in 1954 gemaakt toen een nieuwe ramp dreigde.
 

Weer en communicatie
Op zaterdagmiddag 31 januari 1953 stak een hevige wind op. Die in de loop van de nacht zou uitgroeien tot een noordwesterstorm met orkaankracht. (windkracht 10)
Om vijf uur 's middags waarschuwde het KNMI over de radio voor "gevaarlijk hoog water".
 

Het weerbericht van zaterdag 31 januari


Weersverwachting geldig tot morgenavond. Gedurende de nacht vooral in de kustprovincies tijdelijk zware storm. Overigens stormachtige tot krachtige wind ruimend van west naar noordwest tot noord. Guur weer met wisselende bewolking en nu en dan regen, hagel of sneeuwbuien.

Bericht van de wind en stormwaarschuwingsdienst voor de scheepvaart:
Vanmiddag om 5 uur werden de geldende waarschuwingen vervangen door waarschuwingen voor zware storm tussen west en noordwest.

Bericht van de stormvloedwaarschuwingsdienst:
Boven het noordelijke en westelijke deel van de Noordzee woedt een zware storm tussen noordwest en noord. Het stormveld breidt zich verder over het zuidelijke en oostelijke deel van de Noordzee uit. Verwacht mag worden dat de storm de hele nacht zal voortduren. Daarom werden vanmiddag om half zes de groepen Rotterdam, Willemstad en Bergen op Zoom gewaarschuwd voor gevaarlijk hoog water.

 

 

De communicatiemiddelen waren niet te vergelijken met die van nu. Veel waterschappen waren niet geabonneerd op de dienst voor stormvloedwaarschuwingen. Een waterschap dat wel geabonneerd was luisterde die avond niet.
Ook nogal veel mensen werden niet gewaarschuwd. Er was geen televisie en lang niet iedereen had een radio of telefoon. De uitzendingen stopten om 12 uur 's avonds en werden pas de volgende morgen hervat.

In de loop van de nacht geraakten meer dan 30 schepen in nood. Het noodweer hield ook huis in Engeland, Schotland, Duitsland en Vlaanderen.Het verwachtte eb bleef uit. Om zes uur stond het water zo hoog als bij normale vloed.

's Nachts om vier uur zou het springtij zijn. De combinatie van langdurige harde wind (23 uur) en springvloed werd vele bewoners van vooral Zeeland en Zuid-Holland fataal. Binnen enkele uren braken in Zuid-Holland, Zeeland en Brabant op meer dan 60 plaatsen de buitendijken door.

Het werd een ramp die uiteindelijk aan 1835 mensen het leven zou kosten.